Hulp bij menu Zoeken

Hulp bij menu Zoeken

Tip: het menu "help" levert op elke pagina een andere helptekst op. U bevindt zich nu op de pagina ‘Zoeken’ en treft hieronder uitleg over zoeken in de collectie van het Literatuurmuseum.

Het Literatuurmuseum heeft drie doorzoekbare verzamelingen: Archieven (handschriften, drukwerk en illustraties), Museale objecten (beeldende kunst en voorwerpen) en Personen/Organisaties. Vink eerst aan in welke verzameling(en) u wilt zoeken; afhankelijk van uw keuze kunt u in meer of minder velden zoeken. Het veld “Vrij zoeken” is altijd beschikbaar. Hiermee zoekt u breed op ‘alles’, vergelijkbaar met een Google zoekvraag. In het veld “Persoon/Organisatie” zoekt u naar Personen/Organisaties in Archieven of Museale objecten.

U kunt op de volgende manieren zoeken:

 • Uitgebreid: gecombineerd zoeken in verschillende velden. Sommige velden hebben een selectielijst, bij andere velden voert u zelf een zoekterm in. Apart zoeken of met combinaties van de velden is allebei mogelijk.
 • Zoeken met jokertekens:
  • Plus en min: zoeken met + (term moet aanwezig zijn) of - (term mag niet voorkomen). Bijv. -Vondel of +Haasse. Gebruik geen spatie.
  • Aanhalingstekens: zoeken met “ “, voor een precieze woordcombinatie (bijvoorbeeld “Anton Wachter” of “Groot Nederland”).
  • Asterisk: Een * in de zoekvraag vervangt een of meer tekens. Jan*en zal dan bijvoorbeeld zoeken op Jansen, Janssen, Janzen. Zoeken op Lunter* doorzoekt alles dat met ‘Lunter’ begint, zoals Lunteren, Luntersch, Lunterse, Lunteraan.
  • Vraagteken: Een ? in de zoekvraag vervangt een enkel teken. Bij het invoeren van Jan?en worden zowel Janzen als Jansen gevonden, maar Janssen niet.
 • • U kunt ook “Zoeken met spellingvarianten” aanvinken, dan zoekt u op alle mogelijke varianten van een woord. Bijv. de zoekterm “Deyssel” levert dan ook resultaten met “Deissel” maar ook “Veyssel” en “Deyksel”.

‘Wijze van zoeken’: staat standaard ingesteld op ‘Nieuwe zoekaanvraag’. Wanneer u start met een zoekopdracht laat u dit altijd zo staan. Wilt u in een later stadium uw zoekresultaten vergroten of juist verkleinen door een aanvullende zoekopdracht dan keert u hier terug. Meer informatie hierover treft u in de helptekst bij ‘Resultaten’.